O našem česneku
Náš třený česnek pochází z malého rodinného hospodářství nedaleko Dvora Králové nad Labem. Staráme se nyní o 2 hektary ozimého paličáku.
K výrobě loupaného a třeného česneku nás motivovalo to, dostat do našich restaurací, jídelen a především na Váš stůl, co nejvíce českého kvalitního česneku.
Na našem trhu se prodávají česnekové pasty, které obsahují až 10 % soli. Pokud česnek používáte při vaření až na závěr, aby neztratil svoji ostrost a blahodárné účinky, většinou si touto pastou Váš oblíbený pokrm přesolíte a jídlo ostré, jako čerstvě utřený česnek, který Vám zouvá boty, rozhodně nebude. V naší skleničce sůl nenajdete, za to obsahuje kapku bodlákového oleje. Ten je za studena lisovaný ze semen světlice barvířské a používá se ve studené kuchyni a do hotových teplých pokrmů. Pro svůj vysoký obsah vícenásobně nenasycených mastných kyselin patří k velmi kvalitním jedlým olejům a zároveň je významným zdrojem vitaminu E. Česnek si tak uchovává svoji chuť a barvu, jako právě utřený.
Česnek Dukát, z něhož náš třený česnek vyrábíme, je vyšlechtěný z původního tzv. Ruského paličáku a díky tomu má svoji typickou štiplavost a silné aroma, je velmi chutný. Jedná se o poloraný ozimý širokolistý paličák. Dukát je odrůda pro podzimní výsadby, sklízíme v polovině července. V jedné pevné cibuli s dobře loupatelnou suknicí je nejčastěji kolem 5 velkých stroužků s vysokým obsahem silic. Dobře se skladuje, vydrží cca do května. Stejně tak náš třený česnek, ten vydrží až celý rok!
Druhou odrůdou, kterou používáme k výrobě, je Havran. Polopozdní, „bezvirózní“ ozimý širokolistý paličák. Cibule střední až velké, kulovité. Jedná se o výnosnou odrůdu, hmotnost cibule je velká, skladovatelnost je také vysoká. Chuť je ušlechtilá, velmi ostrá. V kuchyni je její použití zvláště výhodné tam, kde se „česnekem nešetří“, proto je náš třený česnek jen pro fajnšmekry!